Rute og program: 23. februar - 16. marts 2019

Et kort over ruten vi rejser

Ruten

På vores rundrejse er 9 af nætterne arrangerede på forhånd, resten af rejsen er åben for improvisation.

Den første uge har vi et program og en rute fra Tuxtla gennem bjergene ned til San Jeronimo i lavlandet.

Herefter er vi fri til at udforske Mexicos største jungle og områdets mange ruinbyer, floder, vandfald og landsbyer, indtil vi når Comitan de Dominguez på dag 14.

Fra Comitan tager nogle bussen til lufthavnen, mens andre følger Stillhavskysten i 6 dage.
Vi har god tid til både at rejse i bjergene, til af slappe af på de uendelige sandstrande og til at opdage hvad kysten ellers byder på.

Rejsen kort beskrevet

Forberedelsesmøde og afsted


På vores rejsemøde i København en måneds tid før afrejsen, får vi sat ansigt på hinanden og talt om alt det praktiske. Det er en fordel, men ikke et krav, at deltage i mødet.

De første 8 dages program


Vi starter med at rejse nogle dage ud blandt højlandsindianerne i bjergslandskabet ad ruter vi lægger sammen over morgenmaden. Hver dag venter et hotel i den anden ende.

I lavlandet kommer vi til Palenqueog og bor her nogle dage. Vi tager ad hullede grusveje til landsbyer og afsides beliggende vandfald.
Vi lærer landet at kende. Vi besøger også den berømte ruinby nær Palenque

Herefter bor vi et par dage i udkanten af Lacandon-junglen og vi får nogle ganske udsøgte jungleoplevelser inden vi begiver os af sted uden andet program end det vi laver sammen dag for dag.

På rejse uden planer


Efter den første uges tid har vi ikke længere en fastlagt rute og sammen tager vi nu på opdagelse. Vi har 6 hele dage til vores planlagte overnatning i byen Comitan.

For vores fødder ligger Mexicos største jungle med de karekteristiske Lacandon-indianere og ruinerne af oldtidens flot placerede Mayabyer langs de store floder.

Når som helst kan vi vælge at følge en af de mindre floder op i junglen, møde folk som bor der, finde junglestier og lede efter vandfald.

Hvor end vi begiver os hen ad, vil vi komme til landsbyer med folk der vasker tøj i floden, har høns, grise, børn og hunde rendende, og ellers lever et, for dem, helt almindekigt liv.

Vores pejlemærker


I stærk kontrast til det vi netop har oplevet, kommer vi til den gamle spanske koloniby Comitan de Dominguez, hvor vi kan sidde på cafe med Wifi mens vores tøj bliver strøget på vaskeriet.

Når vi er færdige med bylivet i Comitan, begiver vi os videre langs Stillehavet.

Vi kan tage opad mod bjergkæden der strækker sig langs kysten og derfra tage ned mod havet ad skråninger med kystjungle, eller vi kan tage direkte mod vandet og have god tid til at opleve mangroveskove, små fiskersamfund og ikke mindst til at slappe af på de uendelige sandstrande

Man kan når som helst, på den del af rejsen der er uden program, vælge at rejse nogle dage på egen hånd frem til næste arrangerede overnatning.

De sidste dage


Næsten uanset hvor man befinder sig i delstaten Chiapas på rejsens næstsidste morgen, kan man komme til hovedstaden Tuxtla i et roligt tempo. Vores fly hjemad afgår midt på eftermiddagen den sidste dag.

Dagsprogram i overskrifter

klik på en dag for at se detaljer

Dagsprogram i detaljer

 

1: Fra København til Tuxtla

Vi mødes i lufthavnen nogle timer før afrejse. Vi flyver fra København om formiddagen, skifter fly i Mexico City først på aftenen og lander i Chiapas hovedstad Tuxtla sent lørdag aften.

 

2: Fra Tuxtla til San Cristobal

Vi lægger ud med at tage på eventyr blandt højlandets mayaindianere, uden andre planer end at ende i byen San Cristobal de las Casas om aftenen.
På landet er man slet ikke vant til at se turister og vi vil møde en del spørgsmål, fnisen og nysgerrige blikke som vi bevæger os derudad blandt indianerne i deres farvestrålende klædedragter.

Inden vi begiver os af sted forbereder vi os godt. Efter morgenmaden forsyner vi os hver især med solcreme, myggespray og hvad vi ellers skal bruge fra et af de allestedsnærværende apoteker.
Alle deltagere får udleveret et mexicansk Sim-kort med forudbetalt abonnement.
Vi ser også om vi kan finde en boghandel så man kan købe sig et kort over Chiapas provinsen og ellers klarer vi os med det ene vi har indtil vi når frem til den noget mere turistprægede by San Cristobal de las Casas samme aften.
Byen ligger blot 60 km fra Tuxtla og vi har hele dagen til at udforske de livlige egne mellem disse to byer.

 

3: San Cristobal de las Casas

Højlandets hjerte. Engang Chiapas hovedstad. Hertil kommer mayaindianerne fra et vidtstrakt opland for at handle og byens store marked er et farvestrålende virvar af forskellige frugter, grøntsager, blomster, klædedragter og alle mulige andre varer og fornødenheder.
Det er som om alle de små bjergstier i Chiapas´ højland fører her til markedet hvor vi sætter os og spiser morgenmad.

Hver mandag kl. 9 samles byens politi, militær, gadefejere, politikere og al administrativt personale til parade foran byens rådhus med militærorkester, flaghejsning og trompetfanfare inden arbejdsugen går i gang. Det ser vi.

Omegnen byder på masser af udflugtsmuligheder, men selve byen er også rar at være i med markederne og den afslappede atmosfære. Det er mandag og butikkerne er åbne. Vi køber hver især det vi mangler, som f.eks. en konverter til de mexicanse stikkontakter.
Vi sover på samme hotel igen om aftenen så hvis man har lyst til at bruge dagen på egen hånd er dette både nemt og bekvemt.

En øde landevej gennem skoven.
Liv omkkring et gammelt træ i landsbyen
Et par mexicanere hilser på et par rejsende i et vejkryds.
Pyramiderne i Tetohuacan ligger imponerende på sletten.
En ensom taxa i morgenstundens stilhed.
 

4: Fra San Cristobal til Palenque

Vi spiser tidlig morgenmad på markedet, kigger på kort og laver sammen en rute gennem bjergene til Palenque.
Ved markedet i San Cristobal er der alle mulige former for transport til et utal af større og mindre byer. Vi finder ud af hvordan vi kommer nemt og hurtigt ud til første punkt på vores rute.

Herfra sætter vi tempoet ned og tager os god tid til at nyde vejen gennem bjergene.
Vi vil komme gennem egne hvor livet leves som det har været levet i århundreder. Når det atter går nedad bliver det vores foreløbige farvel til den friske bjergluft og de flotte klædedragter. Lavlandet og varmen venter forude.

 

5: Landsby og vandfald

Vi spiser morgenmad på markedet i Palenque, hvor vi også køber lidt mad og drikke til dagens udflugt.

Fra markedet tager vi en af de ladbiler som de lokale transporterer sig selv og alle deres sager i, når de skal til og fra markedet. Bænkene på langs af ladet er ikke så komfortable men det er en fin anledning til at få hilst på de fremmede
– ikke mindst for indianerne.

Vi kommer ud til en lille landsby en times tid fra Palenque, hvor vi går lidt rundt hver for sig og oplever en landsby der meget sjældent får besøg af fremmede.

Når vi har funder hinanden igen, finder vi også en lokal der vil følge os på vej. Samlet går vi 2-3 km ad en sti, over marker og en lille junglebeklædt bakke, til et flot vandfald, uden så mange andre turister, hvor vi bader og slapper af. Herfra tager vi en bus tibage til Palenque.

 

6: En tilfældig landsby

Efter morgenmaden går vi igen ned på markedet og køber madpakker. Rejselederen arrangerer at deltagerne hver især tager en ladbil ud til forskellige landsbyer i området. Rejselederen kender ikke alle landsbyerne, men sikrer sig ved hver afgang at der kører en bil tilbage til Palenque samme eftermiddag.

På denne måde kommer du til at stå ansigt til ansigt med landet du rejser i.
Man kan vælge at tage flere sammen ud til en landsby hvis man er utryg ved tanken om at være helt på egen hånd. Men måden man bliver mødt på er anderledes hvis man er flere sammen, så du bør tænke dig godt om. Dette er en oplagt mulighed for på en meget tryg måde at møde befolkningen i en landsby hvor man slet ikke er vant til at få besøg af turister.

Fra landsbyen kan du kan frit tage rundt på egnen til andre steder, hvis du har lyst. Dog skal du være opmærksom på at fra helt afsides beliggende steder kører sidste bil eller bus til Palenque ofte allerede midt på eftermiddagen. Skulle du alligevel gå glip af sidste offentlige transport tilbage, kan du prøve at få et lift eller du kan hyre nogen som taxi. Det er ikke svært at finde tilbage til Palenque.

Husk at lægge dit badetøj i rygsækken, for man ved aldrig hvad man løber ind i …

 

7: Ruinbyen ved Palenque

Vi køber billetter på et lille kontor til den bus der senere på dagen skal fragte os ud mod junglen
Herefter besøger vi Palenques pyramider som ligger flot placeret op ad en bakke omgivet af jungle. Det er ikke uden grund at denne ruinby er en af Chiapas største turistattraktioner.

Vi ankommer til udkanten af Lacandonjunglen ud på eftermiddagen. Her slapper vi af på dette lille paradisisk placerede, familiedrevne traktørsted og benytter eventuelt nogle af de mange muligheder for små udflugter som er her.

 

8: I junglens udkant

Denne dag byder på en rigtig drengetur,
- til både drenge, piger, mænd og kvinder. Efter morgenmaden efterlader vi alt der ikke må blive vådt tilbage i hytten og går hele formiddagen i vand til knæene, gennem et langt jungletilgroet virvar af vandfald. Vores lokale stifinder har en lille rygsæk til vores vandflasker og svømmebriller.
Hvis man har lyst til noget andet end den våde jungletur er mulighederne mange. Der er for eksempel en krokodillesø tæt på.

Om eftermiddagen kigger vi på kort og snakker om i hvilken retning vi skal tage næste morgen.

 

9: Mod Lacandonjunglen

Det skal blive godt at få sine ting på ryggen igen. Vi er uden program og fri til at følge eventyret. Der er hele 6 dage til næste pejlemærke som ville kunne nås på 6-7 timer. Vi har god tid.

Man kan når som helst vælge at rejse nogle dage på egen hånd frem til et sted vi aftaler, eller til næste arrangerede overnatning i Comitan de Dominguez.

Mange steder er endnu udhulede træstammer som er den foretrune bådtype.

For vores fødder ligger Lacandonjunglen med De Blå Bjerge og de karekteristiske Lacandonindiarnere, og det er oplagt at begive sig ind i dette sjældent besøgte område.

Mulighederne er mange.
Rundt om plateauet ligger mægtige mayaruiner langs grænsen til Guatemala.
Floder med helt blåt vand løber ned fra De Blå Bjerge og krydser vejen der går rundt om Mexicos største jungle. Når som helst kan vi vælge at følge en af floderne op i junglen, finde vandfald og møde folk der bor der.

 

14: Comitan de Dominguez

Når vi kommer til denne stilfulde gamle spanske by fra kolonitiden vil det formentlig være en kærkommen genforening med civilisationen.
Vi bor på et godt hotel i byens centrum og vi kan nyde et varmt brusebad og at få vasket og strøget vores tøj. Her er Wi-Fi og god kaffe. Vi er ude af junglen.

 

15: Vestpå fra Comitan.

Igen er mulighederne mange. Vi har rigtig god tid, 6 dage, indtil vi skal være i Tuxtla som ligger blot 3 timers kørsel fra Comitan. Vi kan tage tilbage til junglen eller op i bjergene
De fleste vil nok gerne have et par dage på en strand ved Stillehavskysten.
Ved havet finder man også små fiskersamfund og store mangroveskove.

Man kan igen når som helst vælge at rejse nogle dage på egen hånd frem til et sted vi aftaler, eller til at vi skal flyve fra Tuxtla.

 

20: Tuxtla Gutierrez

Næsten uanset hvor man befinder sig i delstaten Chiapas på rejsens næstsidste morgen, kan man komme til Tuxtla i et roligt tempo.
Chiapas hovedstad er en normal mexicansk stor by, men også rejsens eneste af slagsen. Om aftenen går vi ud og runder rejsen af over en god middag.

 

21: Hjemad

Vi spiser morgenmad og ud på formiddagen tager vi til lufthavnen til vores flyver som afgår midt på eftermiddagen.

 

22: Hjemme

5-6 grader udenfor men ingen myg.
Rugbrød og rent vand i hanen.
Husk at smide toiletpapiret i toilettet og ikke i toiletspanden ved siden af.

En pool med opdæmmet kildevand oppe ad en bjergskråning nær Oaxaca med udsigt over bjergene